Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Kuvaus sinkkumiehen arjesta, huolista, rakkaudesta ja kaikesta muusta mitä et edes voinnut kuvitella...

Avainsana: utopiaa

Hyvinvoinnin hinta

Olemme (tai ainakin useimmat meistä) hyvinkin hintatietoisia. Tiedämme maidon hinnan, vertaamme netissä palveluiden hintaa, jahtaamme erikoistarjouksia jne. Mutta tiedämmekö oikeasti minkä hinnan maksamme omasta hyvinvoinnista? Onko meillä hajuakaan siitä mitä oma onnemme (ja epäonnemme) todella maksaa? Paljonko pulitamme siitä että voimme sanoa että voimme hyvin?

Onko olemassa matemaattinen kaava siihen mitä onni ja hyvinvointi saa maksaa? Voiko esimerkiksi terveyttä mitata rahassa? Mikä on se hinta mitä sinä olisit valmis maksamaan omasta onnesta?

Utopistisesti ajateltuna optimaalinen hyvinvointi olisi se että kaikilla on kaikki hyvin. Telkkarista voisit katsoa juuri ne sinua kiinnostavat ohjelmat, kyllä niitä jopa tuotettaisiin, saisit syödä ihan mitä lystäät ja olla just niin kuin haluat. Mutta mikä olisi tällaisen utopistisen maailman hinta? Voisimmeko olla onnellisia ilman niitä vastoinkäymisiä? Osaisimmeko arvostaa elämän suolaa jos sitä saisi tuutin täydeltä koko ajan? Olisiko hiukan tylsää?

Elämä on valintoja. Joka ikinen hetki teemme valintoja. Onko tämä valintojen tekeminen se hinta minkä maksamme hyvinvoinnista? Entä miten se hinta määritellään? Ja saako siitä plussapisteitä?

Voikaa hyvin, oli hinta mikä tahansa

Filosofian oppitunti

Jos kaikki on mahdollista niin onko sitten mikään mahdoton?Käänteisesti jos mikään ei ole mahdotonta niin onko silloin kaikki mahdollista? Inspiraatio tähän ajatteluun ilmestyi, kuten arvata saattaa, facebookissa.

Elämäntapakouluttajat kertovat että mikään ei ole mahdotonta. On vain luotettava itseensä, kykyihinsä ja kaikki kyllä järjestyy. Kaikki siis on mahdollista, tai mikään ei ole mahdotonta, niiden mukaan. Jos ne kertoo tämän minulle ja minun kolleegalle, tai vielä pahemmin minun rakkaalle (joka juuri nyt loistaa poissaolollaan elämästäni), ja meidän tavoitteet eivät kohda niin kuinka sitten? Kenelle se mahdollisuus suodaan ja kenelle jää mahdottomuuden osa? Miten joku muu voi määritellä mikä on minulle mahdollista ja mikä ei, tai edes mikä on minulle mahdotonta ja mikä ei? Maailmassa nimeltä Utopia tämä olisi aivan loistavaa, kaikki olisi mahdollista!

Mahdollisuudet riippuvat olosuhteista, niin myös mahdottomuudet. Olosuhteet määrittelevät sen mihin juuri nyt pystyt ja kykenet. On siis utopiaa uskoa sellaiseen väittämään että kaikki on mahdollista. Tarkoittaako tämä silloin että on yhtä utopistista uskoa väittämään että mikään ei ole mahdotonta? Voidaanko vaikuttaa omalla toiminnalla niin paljon olosuhteisiin että loppujen lopuksi mikään ei todellakaan ole mahdotonta? Voidaanko sanoa että voidaan luoda tilanne jossa kaikki on mahdollista? Hmmm…

Onko väittämän Kaikki on mahdollista tarkoitus sama kuin väittämän Mikään ei ole mahdotonta? Tämän pohdinnan jätän ystävälle joka kirjoittaa kolumnia eräässä etelä-suomalaisessa lehdessä. Älkää vain kuvitelko että en itse tätä pohtisi myös.

Siinä sitten tämän aamun jyvä kaikille filosoofeille. Kommenttia saa jättää jos tuntuu siltä että on joku aihe minkä haluatte että pohdin. Pohdinnassa myös tällä hetkellä se että voiko ihminen olla vain joko hyvä ihminen vai paha ihminen.

Kun maailma ei riitä…

Hyvät ideat syntyy aina silloin kun siihen ei olisi aikaa. Juuri ennen nukkumaanmenoa, aikaisen herätyksen takia jopa ennen puoltayötä, alkaa ajatus tekstistä pyöriä päässä. Hetken pyörittyä joutuu nousemaan, käynnistämään koneen ja kirjoittamaan. Arvaa väsyttääkö töissä aamulla!

Miksi maailma ei riitä? Miksi ihminen ei ole tyytyväinen siihen mitä hänellä on? Miksi tavoittelemme kuuta taivaalta vaikka meillä on jo pilvet hallussa? Kun kuuntelee ihmisiä kaupungilla niin ne valittaa että on kiire, on tylsää, on sitä ja on tätä. Mitä? Useimmilla on kuitenkin koti, työ, perhe, harrastus ja kaveripiiri, mitä muuta tarvitaan jotta ihminen on tyytyväinen. Itse olen tyytyväinen kun saan maalata hiukan, kirjoitella hiukan, syödä hyvin ja käpertyä omaan sänkyyn illalla. Mitä minulta puuttuu? Minulla on lapset joita palvon ja kaipaan, läheiset joita ajattelen harva se päivä. Silti huomaan ajattelevani kuten ne kaupunkilaiset, kun ei oo sitä eikä tätä…

Minulla on unelma, sanoi tohtori King aikoinaan, niin on minullakin ihan kuten kaikilla on. Unelmia saa olla, ja niitä pitää olla, pitää vain muistaa että unelmat eivät saa olla utopiaa, tai saa ne olla utopiaakin mutta silloin pitää myös muistaa että ei saa valittaa jos ei ne käy toteen. Tottakai minäkin unelmoin siitä että joskus löytäisin sen oikean rakkauden, sen ihmisen joka hyväksyy minut niin kuin olen, jonkun jota rakastaa ja joka rakastaa minua. Se että se nyt ei vielä ole tullut eteen ei saa olla syy siihen että olen tyytymätön maailmaan, että olen pahalla päällä koska mikään ei riitä.

Jos mikään ei riitä, onko silloin syy itsessä vai maailmassa? Onko kasvatus mennyt pieleen? Onko koulu opettanut väärin? Eikö olekin helppoa syyttää muita? Mitä jos katselisi itseään peiliin, miettisi miten hyvin oikeastaan kaikki on ja olisi edes hetken tyytyväinen elämäänsä. Sen jälkeen voisi hiukan miettiä omaa brändiä, tavaramerkkiä jonka luo omalla käytöksellä ja omilla ajatuksilla. Sen jälkeen voisi miettiä onko omassa tekemisessä vikaa vai omassa ulkoisessa habituksessa. Annanko oikean kuvan itsestäni vai vedänkö roolia?

Palaan kysymykseen jos mikään ei riitä hetkeksi. Ajatellaan että ihmisellä on hyvä koulutus, sitä vastaava työ, oma koti, ihmisiä lähipiirissä jotka välittävät, ruokaa pöydällä ja ehkä jopa vähän säästöjä. Mitä tämä ihminen voi enää vaatia lisää jotta olisi tyytyväinen? Miksi niin moni on tyytymätön siihen mitä ovat elämässä saavuttaneet? Miksi ne ovat sitten lähteneet sille radalle jos se ei tyydytä? Se mitä teet ja kuka olet on monimutkainen juttu ja vain sinä voit kertoa meille miksi olet se minkä olet. Jos et tiedä miksi olet lähtenyt tiettyä rataa kulkemaan on hyvin todennäköistä että et myöskään ole tyytyväinen siihen rataan. Onko silloin paikallaan vaihtaa rataa eikä vain puskea Pendoliinon lailla eteenpäin? Onko silloin aika muokata omaa tavaramerkkiä?

Huomenna aion olla tyytyväinen elämääni, aion nauttia siitä että minulla on työ, koti ja kaverit. Toivottavasti moni muukin nauttii siitä.

 

Hyvää yötä kaikille toivottelee nyt tyytyväisempi virtuaalitaiteilija

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi