Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Kuvaus sinkkumiehen arjesta, huolista, rakkaudesta ja kaikesta muusta mitä et edes voinnut kuvitella...

Avainsana: Työyhteisö

Yön hämärässä…

…mietin…

…mietin…

Työhyvinvointi, mitä se on? Voiko edes voida hyvin työpaikalla? Onko omalla siviilihyvinvoinnilla miten suuri vaikutus työhyvinvointiin?

Moni työpaikka ottaa nykyään työhyvinvoinnin vakavasti. Se edistää monella tavalla työpaikan tuottavuutta ja tehokkuutta. Työhyvinvointi maksaa, siitä ei sovi kiistellä, joten johtajien ongelmaksi jää miten paljon se saa maksaa. Olisikin kiva kun olisi joku kaava mikä kertoo että jos olette esimerkiksi Maija Meikäläiseen nyt sijoittaneet työhyvinvointirahaa 1567,94€ vuodessa kolmen vuoden ajan mutta Maija ei suostu työhyvinvointiin niin ei muuta kun paremman työhyvinvointikoefissientin omaava Matti töihin ja Maija pois. Ai että työpaikat olisivat iloisia ja työhyvinvoivia.

Missä menee se raja että normaali Tyky/Tyhy riittää luomaan työhyvinvointia? Milloin tulee eteen se tilanne jossa pitää ottaa järeät aseet ja keinot käyttöön? Entäs milloin tulee se vaihe että joku kertoo johtajan kuluttaneen kaikki mahdollisuudet työhyvinvoinnin parantamiseen?

Työhyvinvointi on myös muuta kun rahaa. Työntekijälle kuuluu antaa työrauha, kunnolliset edellytykset työn tekemiseen, fiksu ja toimiva työsuunnittelu ja ennen kaikkea mahdollisuus kehittyä ja olla luova. Valitettavasti myös nämä asiat maksavat ja kun nykytrendi on että kaikelle pitää olla hintalappu, mieluiten miinusmerkkinen, niin ollaan pattitilanteessa. Ideoita olisi mutta kun ne maksaa. Työhyvinvointi on myös se että jokainen työpaikalla puhaltaa samansuuntaisesti samaan hiileen. Johtoportaan tulee tukea työporrasta ja työportaan on voitava luottaa siihen että ne saa sitä tukea. Jos tämä ketju rupeaa ontumaan on edessä kivinen ja hankala polku jotta saadaan asia korjaantumaan. Pahimmassa tapauksessa luottamuspulan ja kommunikaatiokatkoksen aikaansaaman ontumisen korjaamiseen menee vuosia, eli euroja paljon kuluu taas….

Mutta miksi teoriassa niin helppo juttu on käytännössä niin hiton vaikea toteuttaa? No, yksilöt ovat se ongelma. Kun kaikki eivät koe työhyvinvoinnin hyvät ja huonot puolet samalla tavalla. Joillekin riittää että firma tarjoaa kahvimaidot, toiselle ei riitä vaikka kuu tuotaisiin taivaalta (en kyllä tiedä mitä minä sillä kuulla tekisin, mutta). Tasapainon löytäminen ei ole niitä maailman yksinkertaisimpia asioita, siihen kun ei löydy mitään järkevää kaavaa.

Kuten aina, nämä yllä mainitut asiat ovat mietteitä, joskus jopa faktoja. Se miten lukija (tarkoittaen Sinua) tämän tekstin tulkitsee on hänen oma asiansa. Pyrin siihen että kenenkään ei tarvitse ottaa nokkiinsa, mutta on taklattavalla myös se oma vastuu joten pää pystyyn ja kroppaa likoon.

Kiitos ja anteeksi

 

Esimiehisyys

Huomenta,

 

Olen itsekseni spekuloinnut viime aikoina mitä on esimiehisyys, esimiestaidot ja esimiesvastuu. Olen miettinyt miten tulisi eri tilanteissa reagoida, miten hitsata porukkaa yhteen, miten saada homma toimimaan.

Esimieheksi valitaan, esimiesvirkaan nimitetään mutta esimiehisyys ansaitaan. Esimiehen on luotava sellainen ilmapiiri että alaiset ja kolleegat arvostavat häntä, kunnioittavat häntä, luottavat häneen ja tukevat hänet. Helposti luodaan tilanne jossa esimiestä pelätään, halveksutaan, inhotaan yms, sellainen on työilmapiirille raskas taakka.

Esimiehen on hyvä tietää paljon omasta alastaan mutta se ei saa nousta pääasiaksi. Esimiehen on myös pystyttävä luottamaan siihen että hänen alaiset tietävät omat tehtävät, joskus jopa esimiestä paremmin. Esimiehen tärkein tehtävä on houkutella ne piilossa pidetyt tiedot ja taidot työyhteisön käyttöön.

Esimiehisyys on työyhteisön valuutta. Valuutta, eli raha, on vain tietyn arvoinen sen takia että ihmiset luottavat siihen että sillä saa tietyn määrän tarvikkeita. Niin kauan kun kuluttajat luottavat pankin sanaan valuutan arvosta niin se pysyy. Kun sitten luottamus häviää niin arvokin laskee. Sama pätee esimiehisyyteen, niin kauan kun alaiset luottavat siihen että esimies osaa työnsä niin arvo säilyy, kun luottamus järkkyy niin esimiehisyys kärsii.

Miten korjata luottamuspulaa? Voiko esimes pakottaa luottamaan, arvostamaan jne? Ei mielestäni voi. Silloin mennään taas siihen että arvostuksen sijaan pelätään esimiestä, ei uskalleta olla eri mieltä, eikä myös uskalleta olla samaa mieltä koska se kääntyy kuitenkin esimiehen eduksi. Samalla luottamus kärsii yhä enemmän ja enemmän.

Vaikeinta esimiehisyydessä on varmaan se että entiset työkaverit ovat nyt alaisia. Enää ei voi kahvipöydässä supista samoista asioista, ottaa osaa huhujen arviointiin jne. On asioita josta ei voi keskustella vaikka tietää enemmän kuin muut kahviossa. Se on kova pala purtavaksi monelle. Joskus tekee pahaa kun joutuu oikaisemaan jotain mitä alainen tekee tai puhuu mutta se kuuluu siihen hommaan, jos sen jättää tekemättä ja joku toinen joutuu siihen puuttumaan niin kasvaako luottamus alaisten joukossa, arvaa kolme kertaa…

No eiköhän tämä aihe on nyt vuodatettu, kahvia naamaan ja lenkille…

 

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi