Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Kuvaus sinkkumiehen arjesta, huolista, rakkaudesta ja kaikesta muusta mitä et edes voinnut kuvitella...

Avainsana: Esimies

Esimies vai takanainen

Eilen kävi keskustelu facessa haaleana kun haukuttiin pomoja ja mietittiin esimiehisyyttä. Itsekin rupesin sitten miettimään että mikä saa jonkun järjestön, viraston tai yrityksen valitsemaan henkilöstönsä jonkun kaavan mukaan. Voiko siihen vaikuttaa jollain tasolla? Onko valitsijamies/nainen tai nimittäjä yksinvaltias tässä?

No, ensimmäinen askel on tietysti että hakija on muodollisesti pätevä, enkä nyt tarkoita tässä sitä ulkomuotoa paitsi tietysti jos haetaan mallin paikkaa tai vastaavaa työtä. Hyvällä säkällä tässä karsiutuu jo osa niistä eitoivotuista henkilöistä. Sitten seuraa tekninen vertailu eli katsotaan ne taustat, todistukset, työura yms. Vieläkin ollaan aika tasapuolisia kaikki mutta sitten. Haastattelut. Tässä astuu kehiin ihmisen mieltymykset. Haastattelija(t) odottavat henkilöltä tiettyä reaktiota tietyissä tilanteissa. Mutta jos hakija ei reagoikaan niin? Saako hakija tästä ”miinusta” koska haastattelija ei osannut odottaa sitä?

Työnantajalla on oikeus valita se joka hänen mielestä on sopivin työhön, tietysti lain puitteissa mutta silti. Eli se valinta on kuitenkin jonkun henkilön/joidenkin henkilöiden henkilökohtainen mielipide. Tällöin on hyvinkin mahdollista että haetaan ominaisuuksia joita itse pitää vahvana ja se tiimi muodostetaan tietyn malliseksi. No sillä pomolla on sitten joukkue joka on samalla aaltopituudella hänen kanssa, vai onko?

Antaako tämä yllä kuvaamani ketju takanaiselle oikeuden haukka esimiestä tai päinvastoin? Onko se esinainen niin paljon mulkumpi kun se takamies että saa nimittää huoraksi? Entä saako haukkua milloinkaan ketään vai pitäisikö ennemmin luoda rakentavan kritiikin työyhteisö? No se voi joskus olla yksittäisen duunarin helpompaa vain haukkua kun se että esittäisi hyviä ideoita, etenkin jos ne on ristiriidassa yhteisön johdon vision kanssa.

Olen huono esimies, minulta puuttuu esimiehisyys, kärsivällisyys ja usko ihmiskuntaan. Olen kuitenkin vielä huonompi takanainen, suu käy koko ajan (tai kynä) ja olen ensimmäisten joukossa haukkumassa järjestelmää, johtoporrasta, yhteiskuntaa ja kanssaihmisiä. Yritän oppia ja yritän luoda pohjaa paremmalle yhteistyölle mutta se tie on kivinen, karu ja karsean pitkä. Ehkä minäkin vielä joku päivä saan mahdollisuuden olla esimiehenä sellaisessa paikassa missä minun visioni on sama minun esimiehen vision kanssa, aika saa näyttää.

 

Esimiehisyys

Huomenta,

 

Olen itsekseni spekuloinnut viime aikoina mitä on esimiehisyys, esimiestaidot ja esimiesvastuu. Olen miettinyt miten tulisi eri tilanteissa reagoida, miten hitsata porukkaa yhteen, miten saada homma toimimaan.

Esimieheksi valitaan, esimiesvirkaan nimitetään mutta esimiehisyys ansaitaan. Esimiehen on luotava sellainen ilmapiiri että alaiset ja kolleegat arvostavat häntä, kunnioittavat häntä, luottavat häneen ja tukevat hänet. Helposti luodaan tilanne jossa esimiestä pelätään, halveksutaan, inhotaan yms, sellainen on työilmapiirille raskas taakka.

Esimiehen on hyvä tietää paljon omasta alastaan mutta se ei saa nousta pääasiaksi. Esimiehen on myös pystyttävä luottamaan siihen että hänen alaiset tietävät omat tehtävät, joskus jopa esimiestä paremmin. Esimiehen tärkein tehtävä on houkutella ne piilossa pidetyt tiedot ja taidot työyhteisön käyttöön.

Esimiehisyys on työyhteisön valuutta. Valuutta, eli raha, on vain tietyn arvoinen sen takia että ihmiset luottavat siihen että sillä saa tietyn määrän tarvikkeita. Niin kauan kun kuluttajat luottavat pankin sanaan valuutan arvosta niin se pysyy. Kun sitten luottamus häviää niin arvokin laskee. Sama pätee esimiehisyyteen, niin kauan kun alaiset luottavat siihen että esimies osaa työnsä niin arvo säilyy, kun luottamus järkkyy niin esimiehisyys kärsii.

Miten korjata luottamuspulaa? Voiko esimes pakottaa luottamaan, arvostamaan jne? Ei mielestäni voi. Silloin mennään taas siihen että arvostuksen sijaan pelätään esimiestä, ei uskalleta olla eri mieltä, eikä myös uskalleta olla samaa mieltä koska se kääntyy kuitenkin esimiehen eduksi. Samalla luottamus kärsii yhä enemmän ja enemmän.

Vaikeinta esimiehisyydessä on varmaan se että entiset työkaverit ovat nyt alaisia. Enää ei voi kahvipöydässä supista samoista asioista, ottaa osaa huhujen arviointiin jne. On asioita josta ei voi keskustella vaikka tietää enemmän kuin muut kahviossa. Se on kova pala purtavaksi monelle. Joskus tekee pahaa kun joutuu oikaisemaan jotain mitä alainen tekee tai puhuu mutta se kuuluu siihen hommaan, jos sen jättää tekemättä ja joku toinen joutuu siihen puuttumaan niin kasvaako luottamus alaisten joukossa, arvaa kolme kertaa…

No eiköhän tämä aihe on nyt vuodatettu, kahvia naamaan ja lenkille…

 

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi